Menu

Duyurular


Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik

SİRKÜLER NO: 11.5 / 223 - 188 = 18/03/2016      

İlgi: İMEAK Deniz Ticaret Odası’ndan alınan 17/03/2016 tarih ve 1162-215/2016 sayılı yazısı.
 
İlgi yazı ile;

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan, ''Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun Uygulamasına İlişkin Yönetmelik'' 17 Mart 2016 tarih ve 29656 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olup, Yabancıların Türkiye'ye girişleri, Türkiye'de kalışları ve Türkiye'den çıkışları ile Türkiye'den koruma talep eden yabancılara sağlanacak korumanın kapsamına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları ile, 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde yabancılarla ilgili iş ve işlemler ile sınırlarda, sınır kapılarında ya da Türkiye içinde yabancıların Türkiye'den münferit koruma talepleri üzerine sağlanacak uluslararası korumanın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.

Bu Yönetmeliğin Türkiye'ye giriş ve vize başlıklı 1. Bölümün 14. ve 15.  Maddeleri ile İkamet İzni başlıklı 2. Bölümün 20 ve 22. Maddelerinin sektörümüz açısından önemli olduğu değerlendirilmektedir.

Bu çerçevede;

İstisnai olarak vize yükümlülüğünden muaf yabancılar başlıklı 14. Maddenin 3 üncü fıkrası; ''Liman şehrini veya çevresindeki illeri turizm amaçlı gezmek üzere deniz taşıtlarıyla gelen yabancılara, yetmiş iki saati geçmemek kaydıyla valiliklerce deniz sınır kapılarında vizesiz giriş izni verilebilir. Kamu düzeni veya kamu güvenliği yönünden gerekli tedbirlerin alınabilmesi için bu tür giriş işlemleri hakkında ilgili kolluk birimleri bilgilendirilir.''

Sınır kapılarında verilen vizeler başlıklı 15. Maddenin 1.fıkrasının d bendi; Deniz limanlarına gelen ticari gemi mürettebatının ülkesine veya başka bir ülkeye devam etme veya aynı limanda başka bir gemiye katılma zorunluluğunun ortaya çıkması.

Sınır kapılarında verilen vizeler başlıklı 15. Maddenin 4 üncü fıkrası; ''Birinci fıkranın (d) bendi kapsamında olan ''yabancılara sınır vizesi verilmesinde yabancının yeterli miktarda para ve dönüş bileti bulundurması ve ülkeden süresinde çıkışının gemi acenteleri tarafından taahhüt edilmesi şartları aranır.''

İkamet izni başvurularının incelenmesi ve sonuçlandırılması başlıklı 22 Maddenin 9 uncu fıkrası; ''Yat turizmi kapsamında gelen yabancılar, Türkiye'de yatlarının bağlı bulunduğu yat limanlarını, ikamet adresi olarak gösterebilir.'' şeklindedir.”

Denilmektedir.

Sayın Üyelerimizin bilgilerini rica ederiz.
 
                                                                                                        Saygılarımızla,
                                                                                    Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği
 
 
                                                                                                        Emin EMİNOĞLU
                                                                                                         Genel Sekreter
 
 
 
Ek 1: Bahse Konu Yönetmelik
 
 
Dağıtım: Tüm üyelerimiz