Menu

Duyurular


Taşıyıcı / Acente onayı olmaksızın yük teslimi

SİRKÜLER NO: 8.7 / 415-313 = 30/07/2010

 

Değerli Üyeler,

 

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nda yapılan değişiklikten dolayı, gümrükte yapılan işlemler elektronik sistemle (Özet Beyan hariç) yapılmaya başlanmıştır. Gümrük Kanunu ve buna bağlı Gümrük Yönetmeliği’nde bu hususlar açık olarak belirtilmiştir.

 

Son zamanlarda alt özet beyan veren kuruluşlar, taşıyan tarafından tanzim edilen konşimentoyu taşıyanın acentesine ibraz etmeden kendi konşimentolarını kullanarak emtiayı sahiplerine teslim etmeye başlamışlardır. Alt özet beyan vericilerin yapmış oldukları bu işlemden dolayı, taşıyan navlun ve diğer hak ettiği alacaklarını da alamamaktadır veya alması zora sokulmaktadır.

 

Dış ülkelerden Türk limanlarına yük getiren gemilerin acenteleri, yasalarda belirtilen süreler içinde ilgili makamlara ve boşaltacağı liman işletmelerine; geminin adını, bayrağını, tonajlarını, yükleri hangi limanlardan getirdiğini ve miktarını, getirilen yük içinde ağır tonajlı, zehirli-yanıcı-parlayıcı vb bilgileri bildirmekle yükümlüdürler. Gemi acenteleri geminin yükünü liman işletmelerine teslim ederler. Tahliye edilen malların içinde ambalajı kırık ve hasarlı mallar için “tutanak tutularak” teslim ederler.

 

Liman işletmelerinin görevi, yurt dışından denizyoluyla gelen yükü, gemide kaptan veya acentesinden teslim almak, depolama yerine taşımak ve muhafaza etmek, gümrük işlemlerinin bitiminde ise gemi acentesinin vermiş olduğu “yük teslim belgesi” ile malı sahiplerine teslim etmektir.    

 

Ulusal ve uluslararası hukukta, taşıyan gemi ambarına yük alındıktan sonra yükleyiciye konşimento vermekle yükümlüdür. Taşıyan, gemisi ile taşımış olduğu yükü gittiği limanda sahibine vermiş olduğu konşimentoyu ibrazı halinde malı teslim eder. Kısaca taşıyan, malı teslim aldığında vermiş olduğu konşimentoyu, malı teslim etmek için geri istemektedir.

 

Diğer bir husus ise, taşıyanın muvafakati olmadan “taşıma işleri yapan komisyoncular (freight forwarders) taşıyıcı ya da taşıyanın acentesi olmadıklarından dolayı konşimento düzenleyemezler ve taşıyıcı olarak hareket edemezler.” Bu forwarderler, taşıyanın konşimentosunu gemi acentesine ibraz ederek  “yük teslim belgesi” almak zorundadırlar.  Forwarderler, gemi acentesinden aldığı “yük teslim belgesi” ni liman işletmesine ibraz eder ve kendi müşterilerinin listesini bildirirler.

 

Özel liman işletmelerinin “Liman Hizmetleri” konusunda statü hazırlanması konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Bu çalışmalarımız bittiğinde konu ilgili makamlara iletilecektir. 

 

Bu çalışmalarımız gerçekleşinceye kadar, üyelerimizin liman işletmelerine yaptıkları bildirimlerde; gemi acentesi tarafından verilmiş “yük teslim belgesi”  olmadan malın teslim edilmemesi hususunda uyarıcı bir mektup verilmesini önemle tavsiye ederiz.

 

 

Saygılarımızla,

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

Recep Düzgit

Genel Sekreter

 

 

Dağıtım: Tüm üyelerimiz

Bilgi için: İMEAK DTO