Menu

Duyurular


ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın Pitch Kontrollü Pervane Sistemleri...

SİRKÜLER NO: 18.3 / 465-372 = 10/07/2008

 

İlgi: İMEAK DTO’dan alınan, 09/07/2008 tarih ve 3602-348/2008 sayılı sirküleri.

 

İlgi sirküler ile;

 

ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı, bir balıkçı gemisinin geçirdiği kaza sonucu, pitch kontrollü pervaneye sahip gemilerle ilgili bir güvenlik notu hazırlamıştır. Söz konusu uyarı metninde, Mart 2008’de, Bering Boğazı’nda 4 kişinin ölümü ve bir kişinin kaybolmasıyla sonuçlanan kazaya atıfta bulunulmuştur. Kazada, gemi su almaya başlamış ve bunun sonucunda gemiyi terk etme emri verilmiştir. Ancak, bu sırada ana makineler çalıştığı ve gemi geriye doğru gittiği için iki adet can kurtarma salı, suya indirildiği anda ileride kalmıştır. Can kurtarma salı, parimalarla geri çekilmeye çalışılmış fakat başarılı olunamamıştır. Sonuçta, mürettebatın büyük bir kısmı, yaklaşık 1?C olan suya atlamak zorunda kalmışlardır. 22 mürettebat, can kurtarma sallarına ulaşmıştır. Ulaşamayan 25 kişiden ise, 4’ü hayatını kaybetmiş, 1’i de kaybolmuştur.

 

ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı; pitch kontrollü pervaneye sahip gemilerin sahiplerinin, işletmecilerinin ve kaptanlarının, sistemin tasarım ve işletimini iyi anlamaları gerektiğinin altını çizmektedir. Buna göre; ana ve acil güç kaynakları kontrol sistemleri ile alternatif kontrol istasyonlarını kullanma prosedürlerini ve kullanım yerleri ile acil kapatma yerlerini iyi bilmek gerekmektedir. Pitch kontrollü pervane sistemlerinde, kanat açıları sıfırlandığında dahi, hareket edebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu olayda, gemi tornistan yol kazanmıştır. Bu yaşanan tek hadise değildir; MS EXPLORER, Kasım 2007’de batmadan önce aynı problemi yaşamıştır. Gemi operatörleri, kaptanları ve mürettebatı bu duruma karşı hazırlıklı olmalıdır.

 

Bu kazanın ışığında, gemi sahipleri, işletmecileri, kaptanları ve mürettebatı aşağıdaki güvenlik hususlarını dikkate almalıdırlar:

 

1.Gemi kaptanları ve zabitleri, her zaman içinde bulundukları durumun farkında olmalı ve özellikle geminin su alması gibi acil durumlarda, hareketlerinin ve kararlarının, mürettebatın güvenliği üzerindeki etkilerini anlamalıdırlar. Geminin hızı, yönü, meyili ve triminin; gemiyi terk edecek mürettebat üzerindeki etkileri bilinmelidir.

 

2.Kaptan veya yetkili kişi; her acil durumun sonucunu (hava, deniz, mürettebatın deneyimi, geminin durumu, vs..) değerlendirmeli ve acil durum prosedürlerini bunlara göre ve mürettebatın, geminin ve çevrenin emniyetini sağlayarak gerçekleştirmelidir.

 

3.Tüm mürettebat; dalma elbiselerinin (immersion suits), kabiliyet alanlarını etkileyeceğini, hareketlerini kısıtlayacağını ve can kurtarma sallarını suya indirmelerini zorlaştıracağını –özellikle kar veya buzla kaplıysa- bilmelidirler. Can kurtarma sallarını denize indirecek olan mürettebat, bunu dalma elbiseleriyle tatbik etmeli ve başarabilecek hale gelmelidir. Can kurtarma teçhizatı, mümkün olduğunca buz ve kardan uzak tutulmalıdır.

 

4.Mürettebat, gemiyi terk ederken, suya girmeden doğrudan can kurtarma salına veya botuna binebilmek için elinden geleni yapmalıdır. Eğer suya girmek durumunda kalınıyorsa, mürettebat bir arada durmalı ve can kurtarma salına binmeye çalışmalı, enkazın üstüne çıkmaya çalışmalı veya herhangi bir şekilde bir an önce sudan çıkmalıdır.

 

5.Acil durum tatbikatları, dalma elbiselerini giyme gibi rutin uygulamalarla sınırlandırılmamalıdır. Tatbikatlarda; köprüüstü ve makine personeli dâhil tüm mürettebat; gerçek koşullardaki acil durumlarda neler yapması gerektiğini anlamalı ve uygulamalıdır

 

Sayın Üyelerimizin bilgilerini rica ederiz.

 

Saygılarımızla,

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

Ruhi Duman

Yönetim Kurulu Başkanı

 

Dağıtım: Tüm üyelerimiz