İMEAK DTO Mayıs 2025 AB Bülteni
SİRKÜLER NO: 23.1 / 317-211 = 12/05/2025
İlgi:
İMEAK Deniz Ticaret Odası’ndan alınan 12.05.2025 tarih ve 1118/385/2025 sayılı yazısı.
İMEAK Deniz Ticaret Odası’ndan alınan ilgi
yazıda;
‘’Avrupa'da denizcilik sektöründe enerji verimliliği uygulamaları, deniz çevresinin korunması, dijital dönüşüm, denizcilikte teknolojik uygulamalar ve araştırma alanında meydana gelen güncel gelişmelere ilişkin çeşitli kaynaklardan derlenen haberler bilgilendirme amacıyla aşağıda sunulmaktadır.
1. IMO'nun Net Sıfır Çerçevesi Şekilleniyor
Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (International Maritime Organization–IMO) 07-11 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen Deniz Çevresini Koruma Komitesi 83'üncü Dönem Toplantısında (Marine Environment Protection Committee- MEPC 83) küresel net sıfır emisyon çerçevesinin geliştirilmesinde bir adım ileri atıldı, ancak görüşmelerde; IMO'nun fikir birliğiyle ilerleme yaklaşımından uzaklaşılarak, ilk kez Üye Devletler arasında yapılan oylamayla karar alındı. Diğer taraftan, bölgesel engeller ve ABD'nin yokluğu da müzakereleri etkiledi.
MEPC 83'teki önemli gelişmelerden biri Sera Gazı Yakıt Yoğunluğu (Greenhouse Gas FuelIntensity- GFI) düzenlemeleri hakkındaki oylamaydı. Oylama yoluyla kabul edilen bu değişiklik, küresel ve bölgesel düzenlemeler arasında uyum sağlamak için somut bir adım niteliği taşımaktadır.
INTERTANKO, MEPC 83 Komitesine, tankercilik sektörünün IMO'nun net sıfır taslak çerçevesinin şekillenmesi öncesinde karbon azaltım hazırlıklarına başladığını ve üyelerinin, FuelEU Maritime Yönetmeliği'ndeki yakıt ve emisyon gerekliliklerine uyum sağlamak için; yatırım kararları, ticari anlaşmalar ve planlama faaliyetleri dahil olmak üzere önemli hazırlıklar yürütmekte olduklarını ifade etti. Ancak gerçeklikten uzak hedeflerin getirilmesi durumunda, tüm bu çabaların sekteye uğrayacağı uyarısında bulundu.
Müzakerelerde uzlaşma sağlayabilmek için izlenen süreç hakkında yorum yapanINTERTANKO Genel Müdürü Tim Wilkins, net sıfır emisyon için küresel çerçeve belirlemeye yönelik yürütülen görüşmelerin çoğunun kapalı kapılar ardında yapılmasını eleştirerek, sivil toplum örgütlerinin sürecin dışında bırakılmasıyla sektörün bilgi ve deneyimleriyle sunulacak hayati katkıların göz ardı edildiğini ifade etti.
IMO Net Sıfır Çerçevesini içeren revize edilmiş MARPOL Ek-VI' daki taslak değişikliklerin Ekim 2025'te yapılacak MEPC Olağanüstü Oturumunda (MEPC/ES.2) resmen kabul edilmesi bekleniyor. Değişikliklerin kabul edilmesinden 16 ay sonra MARPOL maddelerine göre yürürlüğe girmesi öngörülüyor. (Kaynak: INTERTANKO)
2. MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) Liderliğindeki Çalışma Karbon Azaltım Sürecini Hızlandırmak İçin "Jet Yakıtı" Görevi Görecek
Denizcilik endüstrisinin önde gelen kuruluşları, verimliliği artırırken karbon emisyonlarını azaltacak teknolojiler geliştirmek ve sektörün karbon azaltım hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için MIT Denizcilik Konsorsiyumu (MIT Maritime Consortium) çatısı altında toplandı.
Konsorsiyumun kurucu üyeleri arasında Amerikan Denizcilik Bürosu (American Bureau of Shipping- ABS), Yunanistan merkezli bir armatörlük şirketi, Güney Kore merkezli bir gemi inşa ve açık deniz operasyonları şirketi yer alırken, "inovasyon" üyeleri arasında tanker, konteyner ve kuru yük gemi işletmeciliği yapan firmalar ile Singapur Denizcilik Enstitüsü bulunuyor.
Akademik tarafta ise, MIT'in; Okyanus Mühendisliği Merkezi, Veri, Sistem ve Toplum Enstitüsü (Institute for Data, Systems and Society- IDSS), Nükleer Bilim ve Mühendislik, İnşaat Mühendisliği ve Çevre Mühendisliği Bölümleri de dahil olmak üzere çok sayıda birimini bir araya getiriyor.
ABS CEO'su Christopher Wiernicki, konsorsiyumun, uluslararası deniz taşımacılığına yön verme potansiyeline sahip, önemli şirketlerin yer aldığı güçlü bir ekipten oluşan bir girişim olduğunu ifade ederek üyelerinin deneyim ve bilgi birikiminden yararlanma yeteneği ve MIT'nin teknolojiye erişim imkanlarıyla çarpıcı bir ilerleme kaydedeceklerini dile getirdi.
Wiernicki, bu girişimleriyle, "emisyon probleminin önündeki kilit engelleri, darboğazları ve bilgi eksiklerini" ele almayı amaçladıklarını, diğer taraftan "yeni teknoloji ve politika inovasyonu"nun geliştirilmesine de yardımcı olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Konsorsiyuma IDSS Direktörü Fotini Christia ile birlikte liderlik edecek olan MIT Okyanus Mühendisliği Merkezi Direktörü Themis Sapsis, denizcilik endüstrisinin kilit paydaşlarıyla yeni teknolojiler ve standartlar oluşturacak cesur ve disiplinler arası bir işbirliği olarak tanımladığı ortaklıkla; MIT'nin, ticari deniz taşımacılığı için nükleer teknoloji, otonom sistemler, yapay zeka yöntemleri, geliştirilmiş hidrodinamik ve gemi tasarımı gibi kilit alanlardaki en önemli deneyimlerini bir araya getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Konsorsiyum, ticari taşımacılık için nükleer enerji üzerine çalışan araştırmacıların, hem gemi geri dönüşümü hem de yeni gemi inşası için reaktör teknolojilerini, deniz tahrik reaktörleri için radyasyon korumasını, güvenlik analizlerini, düzenlemeleri ve iş modellerini içeren projelerini değerlendireceklerini belirtiyor.
Diğer önemli alanlar arasında; alternatif yakıtların ekonomik ve çevresel etkiler bakımından uygulanabilirliği, yeni veri odaklı algoritmalar ve otonom platformlar için değerlendirme kriterleri ile gemilerde yedek parça üretimi için 3D baskı teknolojileri yer alıyor. (Kaynak: Lloyd’s List)
3. Almanya’da Atık Sudan Yeşil Gemi Yakıtı Üreten Tesis Hizmete Girdi
Almanya'nın Mannheim şehrinde atık sudan çevreci gemi yakıtı üreten bir tesis faaliyete geçirildi. Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (Karlsruhe Institute of Technology- KIT) tarafından kurulan bir iklim teknolojileri start-up'ı ve Mannheim Belediyesi'nin Atıksu Departmanı ortaklığında kurulan bu tesiste, dünya genelinde ilk kez atık su ve elektrikten sürdürülebilir gemi yakıtı üretiliyor.
Almanya Federal Dijitalleşme ve Ulaştırma Bakanı Dr. Volker Wissing, tesis açılışı sırasında gerçekleştirdiği konuşmasında, iklim hedeflerine ulaşmak için tüm teknolojik girişimlerin değerlendirilmesi gerektiğini, deniz yolu taşımacılığında elektrifikasyon ve hidrojen bazlı tahrik sistemlerinin yanı sıra çevre dostu yeşil yakıtlara da ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi. Wissing, Almanya'nın bu alanda lider bir rol üstlenmesi gerektiğini belirterek, projenin Almanya ve Avrupa'daki pek çok tesis için örnek teşkil edebileceğini ifade etti.
Proje kapsamında, atıksu arıtma sırasında ortaya çıkan biyogaz kullanılarak, biyogazdan çözünen karbondioksit hidrojenle reaksiyona sokularak karbon nötr metanol üretilmektedir.
Karbondioksiti sistemden uzaklaştırmak ve
böylelikle sera gazlarının azaltımına katkıda bulunmak için tasarlanan süreçle
üretilen e-metanol, sürdürebilir bir gemi yakıtı olarak kullanılabilmektedir.
Bu şekilde tüm proses zincirinin atık suyundan
çevre dostu bir enerji kaynağı eldesi ile mevcut kaynakların iklim dostu bir
şekilde nasıl kullanılabileceğini gösteren yenilikçi bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir.
(Kaynak: ChemEurope Web Sitesi)
4. Avrupalı Armatörler IMO-MEPC 83 Kararlarını Destekliyor
ECSA-Avrupalı Armatörler (ECSA European Shipowners), Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (International Maritime Organization- IMO) Deniz Çevresini Koruma Komitesi 83'üncü Dönem Toplantısında (Marine Environment Protection Committee-MEPC 83) kabul edilen değişiklikleri memnuniyetle karşılamaktadır.
Kritik öneme sahip sera gazı (GHG) azaltım tedbirleri paketi -"IMO net-sıfır çerçevesi"- uluslararası deniz taşımacılığının net sıfıra geçişini garanti altına almaya yardımcı olacaktır.
ECSA Genel Sekreteri Sotiris Raptis konuya
ilişkin yaptığı açıklamasında: "Denizcilik sektörü, küresel olarak kabul
edilmiş bir karbon fiyatlandırmasına sahip olan ilk sektör olacak.
Yaşanılan belirsizlik ortamında BM düzeyindeki
bu çok taraflı iş birliğinin, 2050 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için
somut eylemler sunması kilit önem taşımaktadır. Anlaşma şu aşamada kusursuz
olmasa da önümüzdeki dönemde yürütülecek çalışmalar iyi bir başlangıç
noktasıdır ve temiz yakıtların üretimine yönelik gerekli yatırımın sağlanması
için bir temel niteliğindedir." ifadelerini kullandı.
Uluslararası düzeyde adil bir rekabet alanı sağlamak ve uluslararası deniz taşımacılığının yeşil enerji dönüşümü için küresel bir düzenleme şarttır.
Anlaşmanın 2025 Ekim ayında resmi olarak kabul edilmesi planlanmaktadır. (Kaynak:ECSA)’’
Denilmektedir.
Sayın Üyelerimizin
bilgilerine rica ederiz.
Saygılarımızla,
Vapur
Donatanları ve Acenteleri Derneği
Emin
EMİNOĞLU
Genel
Sekreter
Dağıtım: Tüm üyelerimiz