Menu

Duyurular


14/03/2008 Tarihinde Yapılan Toplantı Raporu

SİRKÜLER NO: 1.3/195-159 = 21/03/2008

 

Değerli Üyelerimiz,

 

11.03.2008 tarih ve DN.1.3/173-141 sayılı sirkülerimiz ile sizlere duyurmuş olduğumuz, Gemi Acentelik Hizmetleri Ücret Tarifesi ile ilgili değişikliğin 10.03.2008 tarih 26812 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürülüğe girmesi dolayısıyla,  Gemi Acentelerini ilgilendiren önemli hususlarda  bilgi paylaşmayı amaçlayan toplantımız, 14.03.2008 tarihinde IMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Salonunda üyemiz olsun veya olmasın 92 gemi acentesi şirketini temsil eden  110 kişinin katılımı ile gerçekleşmiştir.

 

Toplantı, Dernek Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Ruhi Duman' ın açılış konuşması ile saat 14.30 da başlamıştır. Bilahare Sayın Ruhi Duman, Tarife ile ilgili değişiklik kararının 17 Ekim 2007 tarihinde yine 90 gemi acentesi şirketini temsil eden 104 kişinin katılımı ile yapılan toplantıda ortak olarak alındığını ve  bu karardan sonra Derneğimizin konunun takipçisi olduğunu belirtmiştir. Ayrıca, 17 Ekim 2007 tarihinden Tebliğin yayınlandığı tarihe kadar geçen süreçte yaşanan sıkıntı ve zorluklardan söz ederek tarife değişikliği ile ilgili gerekçeleri açıklamak ve yayınlanan Tebliğ'de değişikliğe uğrayan cezai müeyyideler hakkında bilgi vermek üzere sözü Derneğimiz Genel Sekreteri Sayın Recep Düzgit'e bırakmıştır.

 

Sayın Recep Düzgit, Gemi Acentelik Hizmetleri Ücret Tarifelerinin, olduğu şekli ile  EURO' ya dönüşmesi için 17 Ekim 2007 tarihinde yine aynı salonda gemi acentesi şirketlerin müşterek olarak aldığı kararın,  IMEAK ve Mersin Deniz Ticaret Odalarının Yönetim Kurulları ve Meclis Kararlarından geçerek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine, oradan da Sanayi ve Ticaret Bakanlığına iletilmesini, bu kurumlar arasında  yapılan yazışmalardan örnekler sunarak anlatmıştır. Ayrıca yine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğüne yazılan yazı ve  grafiklerden de söz ederek tarife değişikliği gerekçelerini bu grafikler ile bir kez daha açıklamıştır.

 

Sayın Recep Düzgit bilahare, tarifenin 10. maddesinde yapılan değişiklikten bahisle, söz konusu tarifeye uymayanlar hakkında 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunun 87. ve 93. maddelerinin ve ayrıca Gemi Acenteleri Hakkında Yönetmeliğin 14. ve 21. maddelerinin uygulanacağını, Odaların ve Denizcilik Müsteşarlığının konunun sıkı takipçisi olduğunu belirterek Denizcilik Müsteşarlığı tarafından tarifeye aykırı davranan şirketlere verilen ihtar ve kınama yazılarından birer örnek sunmuştur.

 

Soru - cevap şeklinde yeni Tebliğ hakkında karşılıklı görüşlerin paylaşımı ile  devam eden toplantı, katılımcıların tarife değişikliği ile ilgili olumlu görüşlerini belirtmesi ve  Sayın Ruhi Duman' ın tebliğin çıkışında emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür etmesi ile saat 15.30 da son bulmuştur.

 

Değerli Üyelerimizin bilgilerine sunarız.

 

Saygılarımızla,

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

Ruhi Duman

Yönetim Kurulu Başkanı

 

Not : Söz konusu toplantı için  Derneğimiz tarafından hazırlanmış olan;

- Kur ve TÜFE değişimlerini gösteren grafikleri,

- Yeni Ücret Tarifesi genel hükümlerini,

- Ceza maddesi ile ilgili 5174 Sayılı Kanunun 87.ve 93. maddelerini,

- Gemi Acenteleri Hakkında Yönetmeliğin cezalar ile ilgili maddelerini gösteren Power Point Dosyayı arzu eden üyelerimizin Derneğimize müracaat etmelerini rica ederiz.
 
-     Veya aynı dökümanlara Derneğimiz  web sayfasında, (Üye HizmetleriàÜyelerimizle Yapılan Toplantılar) modülünden ulaşılabilmektedir.

 

Dağıtım: Tüm Üyelerimiz

Bilgi için: İMEAK DTO