Menu

Duyurular


Gemide Silahlı Muhafız Bulundurma Hk.

SİRKÜLER NO: 13.7 / 0174-133 =  21/03/2012

 

İlgi: İMEAK DTO’dan alınan, 20/03/2012 tarih ve  1042-141 /2012 sayılı yazısı.

 

İlgi yazı ile;

 

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün 16.03.2012 tarih ve B.02.1.DNM-3756 sayılı yazısına atfen;

 

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ‘‘MSC l / Circ.1333’’ ile; gemilere yapılacak silahlı korsan saldırılar karşısında kendini koruma maksadıyla gemi personelinin silah bulundurması ve silahla karşı koymasına ilişkin olarak, ‘‘silah kullanması düşünülen gemi adamlarının özel olarak silah ve muharebe eğitimi almamış personel olması ve olası bir muharebede gereksiz can kaybına yol açabileceği ya da arttırabileceği, geminin saldırganlar tarafından doğrudan hedef olarak algılanabileceği, silah kullanımı halinde patlayıcı, yanıcı ve tehlikeli tipteki kargo taşıyan gemiler nedeniyle kayıpların daha da büyüyebileceği değerlendirildiğinden’’ IMO tarafından olumsuz yönde görüşünü açıklamış olup, bugün için ticaret gemilerinde gemi adamlarının silahlandırılması mümkün görülmemektedir.

 

IMO tarafından, ticari gemilerin personelinin silahlandırılması olumsuz bulunmakla beraber yüksek riskli bölgelerde ticari gemilerin silahlı özel güvenlik personeli ile korunması konusunda IMO yine olumlu görüş bildirmemekle birlikte, gerekli yasal düzenlemelerinin bulunması halinde bu uygulamayı bayrak devletlerinin inisiyatifine bırakmıştır. Ancak, hâlihazırda sadece Panama, Liberya, Vincent Adaları, Antigua, Barbuda gibi kolay bayrak devletleri silahlı özel güvenlik personeli uygulamasını kabul etmiştir. Ancak, uluslararası sefer yapan gemilerde özel güvenlik şirketleri marifetiyle silahlı özel güvenlik görevlileri tarafından koruma ve güvenlik hizmetinin sağlanması hususunda gerek ulusal gerek ise uluslararası mevzuatımızda düzenleyici ya da önleyici bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle, Türk bayraklı ticari bir gemide yabancı ya da milli olsun silahlı özel güvenlik personeli uygulaması sonucu gerçekleşebilecek, gemi personeli, güvenlik personeli ya da korsanlara yönelik silah kullanımı sonucu ölüm, yaralama veya korsanların ele geçirilmesi halinde ortaya çıkacak ciddi hukuki problemler söz konusu olup, Türk bayraklı ticari bir gemide yabancı / milli silahlı özel güvenlik personeli ile koruma sağlama uygulamasına mevcut itibariyle izin verilmesi henüz mümkün görülmemektedir.

 

Bu çerçevede Aden Körfezi ve riskli bölgelerden geçecek ticaret gemilerimizin; 

 

a.Tehlikeli bölgeden 96 saat önceden yürürlükteki usuller çerçevesinde milli ve    

   uluslararası makamlara bildirilmeleri,

  http://mermaid.denizcilik.gov.tr/aden/

  www.mschoa.org

 

b. Bölgedeki Türk fırkateyni ile sürekli irtibatta bulunmaları, ‘‘TCG GİRESUN’’  (F-491)    

    Inmarsat Tel no: 00870773106413,

 

c. Tavsiye Edilen Transit Koridoru (IRTC) geçişlerini askeri konvoylar ile icra etmeleri,

 

d. Koruyucu Tedbirlerin (BMP-4), öncelikle emniyetli bölme  (CITADEL) olmak üzere titizlikle uygulamaları ve uygulamayı Somali Havzası ve Kızıldeniz’de de idame etmeleri önemle tavsiye edildiği bildirilmektedir.”

 

Denilmektedir.

 

Sayın Üyelerimizin bilgilerini rica ederiz.

 

Saygılarımızla,

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

 

 

Recep Düzgit

Genel Sekreter

Dağıtım: Tüm üyelerimiz